15/05/2017 ΣΕΠΕ Αμαρουσίου (Η Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή είναι ώριμο και δίκαιο αίτημα #GrEdu #ergnews)

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου

ΠΡΟΣ: Δ.Ο.Ε.

Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε.

Κοινοποίηση: Μέλη Συλλόγου μας

Θέμα: « Η  Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή είναι ώριμο και δίκαιο αίτημα! Να αφήσει η κυβέρνηση τα επικοινωνιακά παιχνίδια! ».

Πολλά χρόνια τώρα, το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το 2006, κάτω από την πίεση της μεγάλης απεργίας μας, με το ν. 3518/2006, θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο. Το πλήρες αίτημα για Δίχρονη Δωρεάν και Δημόσια Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση έμεινε σε εκκρεμότητα και χιλιάδες προνήπια συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από το φυσικό τους  χώρο, το νηπιαγωγείο.

Στις 3 Μαΐου 2017 ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο. Εξαγγελία που επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στις 9 Μαΐου 2017. Μια εξαγγελία που δεν συνοδεύτηκε βέβαια, όπως θα έπρεπε, με δέσμευση για διορισμούς εκπαιδευτικών και για δημιουργία νέων νηπιαγωγείων, ούτε με δέσμευση για άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή από τη φετινή σχολική χρονιά.  Είναι πολύ νωπές ακόμα στη μνήμη μας οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για «20.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στην επόμενη τριετία», που μετατράπηκαν σύντομα σε δηλώσεις για «μηδενικούς διορισμούς την επόμενη διετία».

Ο Υπουργός Παιδείας, στη συνάντηση που είχε με το Δ. Σ. της ΔΟΕ (10 – 5 – 2017),  δήλωσε ξεκάθαρα : «δεν θα τη νομοθετήσουμε ούτε το 2017, ούτε το 2018 (την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής παρεχόμενης από τα Δημόσια Νηπιαγωγεία). Θα το κάνουμε στο τέλος του τριετούς πλάνου που έχουμε για την Παιδεία.». Επιπλέον με δηλώσεις για τα  «προνήπια που πρέπει  να είναι στη διάθεση του γονιού σε ποια δομή θα στείλει το τετράχρονο παιδί του» κι ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε αστυνόμοι των γονιών για το που θα στείλουν τα παιδιά τους», αντί για θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης επαναφέρει ξεκάθαρα τη λογική της ευελιξίας στις δομές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τη λογική των voucher για την παροχή  υπηρεσιών ,όπως γίνεται στους παιδικούς σταθμούς.

Εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας και του Πρωθυπουργού δεν μπορούν να μένουν μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει κουραστεί από εξαγγελίες και απαιτεί άμεση ικανοποίηση των πάγιων και χρόνιων αιτημάτων του. Ειδικά για τη δίχρονη υποχρεωτική αγωγή καλούμε τον Υπουργό Παιδείας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να προχωρήσουν άμεσα στη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής με μοναδική δομή το νηπιαγωγείο (για τις ηλικίες 4-6 ετών) και με εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων (υλικοτεχνικής υποδομής και αντίστοιχων συνθηκών σίτισης με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό) .

Δεν μπορούμε βέβαια να μην στηλιτεύσουμε ότι, πριν ακόμα  προλάβουν να δουν τη δημοσιότητα οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, σειρά κειμένων και αποφάσεων φορέων εμφανίστηκαν κατά της κατάθεσης  ενός Νόμου, που ούτε έχει πάρει το δρόμο της Βουλής, ούτε έχουμε δει το χρονοδιάγραμμά του, ούτε έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίησή του (διορισμοί – υλικοτεχνική υποδομή).  Ένας ολόκληρος στρατός ιδιοτελών – συντεχνιακών συμφερόντων εμφανίστηκε να «υπερασπίζει» το δικαίωμα των γονιών για «ελεύθερη πρόσβαση» σε οποιαδήποτε δομή αναφέρεται στην προσχολική αγωγή.

Ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που θα αναγκαστούν  να προσλάβουν νηπιαγωγούς με συμβάσεις, μισθούς και καθορισμένο έργο, όπως αυτά προβλέπονται από το Υπουργείο Παιδείας.  Δήμαρχοι που, ενώ κλείνουν Νηπιαγωγεία στην περιοχή τους, δείχνουν να νοιάζονται για τους εργαζόμενους που χάνουν δήθεν τη δουλειά τους, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν μάλιστα πως θα συμβεί αυτό, από τη στιγμή που απελευθερώνονται θέσεις για μικρότερα παιδιά (έως την ηλικία των 4 ετών), τα οποία αυτή τη στιγμή στερούνται τη δυνατότητα φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς.   Είναι προφανές ότι αυτό που τους ενδιαφέρει κρύβεται κάτω από το επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά της παιδικής φτώχειας και τα χρήματα ΕΣΠΑ που εισρέουν στα ταμεία τους.

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου τονίζει τα ακόλουθα:

–  Ο ρόλος των Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων, όπως και των Νηπιαγωγείων και των Βρεφονηπιακών (παιδικών) σταθμών είναι διαφορετικός και επιτελεί διαφορετικές και διακριτές μεταξύ τους λειτουργίες.

–  Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται και φοιτούν παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, η φοίτηση των παιδιών 5-6 ετών είναι υποχρεωτική. Τα παιδιά έχουν  δικαίωμα εγγραφής στους Βρεφονηπιακούς (παιδικούς) σταθμούς από την ηλικία των 6 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανήκουν τα Νηπιαγωγεία και εκεί φοιτούν τα νήπια από την ηλικία των 4 ετών.

–  Οι συντεχνιακές διεκδικήσεις των Βρεφονηπιοκόμων υποδαυλίζονται από το ΥΠΠΕΘ και εντάσσονται στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των εργαζόμενων, την οποία ακολουθεί, ως πολιτική της, δυστυχώς και η παρούσα κυβέρνηση και καλύπτονται πίσω από έωλα επιχειρήματα περί επιστημονικών και «ευρωπαϊκών» δεδομένων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα  και οδηγούν έναν ολόκληρο κλάδο σε περιπέτειες.

–  Οι προσπάθειες αμφισβήτησης των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία των εκπαιδευτικών και η δημιουργία συντεχνιακού χαρακτήρα αντιπαραθέσεων μεταξύ των εργαζόμενων προκειμένου να καλύπτονται με τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους τα κενά και οι ελλείψεις σε προσωπικό (χωρίς νέους μόνιμους διορισμούς) αποτελούν πάγια τακτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων στην προσπάθεια τους για ρευστοποίηση και συρρίκνωση των δομών κοινωνικής πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί) αλλά και των δομών της Δημόσιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία).

Κανένα νήπιο – προνήπιο έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο.

Καμία κατάργηση – συγχώνευση νηπιαγωγείου.

–  Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο και Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές. Κανένα νηπιαγωγείο σε δήμους και ιδιώτες.

–  Καλούμε τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση της 85ης Γ.Σ. του κλάδου για την προσχολική Αγωγή  ώστε να γίνει πραγματικότητα η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Καλούμε τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί  το δικαίωμα των παιδιών 4 – 6 ετών στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο. Εγγράφουμε όλα τα νήπια και προνήπια στα Νηπιαγωγεία μας.

Για το Δ.Σ.

15/05/2017

Comments are closed.